İçeriğe geç

Dijitalleşen gazetecilik ve habercilik tartışıldı.

Üsküdar ÜniversitesiÜsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Yeni Medya Kulübünün düzenlediği “Yeni Medya Sektörle Buluşuyor” Paneli basın-yayın sektörün önemli isimlerini Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle buluşturdu. İki oturum olarak düzenlenen panel merkez yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Panelin ilk oturumundan önce açılış konuşması yapan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan gelişen internet teknolojisiyle birlikte dönüşüm geçiren medyaya değindi. Mecralar değişse de önemli olan içeriktir diye İrvan, “İlk amacımız öğrencilerimizi içerik sağlayıcı olarak yetiştirmek” dedi.

Açılış konuşmasının ardından, ilk oturumun panelini yöneten Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın konukları; TGRT Haber Ana haber spikeri Mehmet Aydın ve internethaber.com sorumlu yazı işleri müdürü Bülent Tellan’dı. Uzun yıllara dayanan meslek tecrübesine sahip isimler, tecrübelerini Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle paylaştı.

Uzun yıllar gazetecilik yapan ve ardından dijital medya dünyasına yönelen Tellan, son dönemde yıldızı parlayan yeni medyanın aslında sadece mecra değiştiren klasik medya olduğunu söyledi.

Tellan: “Habercilikte değişen araç oldu.”

Tellan; “Habercilikte değişen tek şey araç oldu. Gazetenin yerini internet sitesi ve sosyal medya aldı. Aynı işi orada yapıyorsunuz.” dedi. Basın mensuplarının yaşadığı sıkıntılara da değinen Bülent Tellan, internet habercilerinin devlet gözünde resmi olarak basın mensubu sayılmadığını ve sarı basın kartından yoksun olarak çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti.

TGRT Haber ana haber spikeri Mehmet Aydın da ağırlıklı olarak televizyon yayıncılığı değerlendirmelerde bulundu ve mesleğe aday isimlere sıra dışı işler yapmaları yönünde tavsiyeler verdi.

Aydın; “Bu meslek çok fazla emek ve çaba ister. Her şey hemen istediğiniz gibi olmaz. Kendiniz için hedefler belirleyin. Haber spikeri olmak isteyen hemen anında ekrana çıkamaz. Sıra dışı işler yapın, ön plana çıkın ve dikkat çekin. Ayrıca görselliğinizi ve sesinizi de geliştirin. Gündemi takip edin ve etik kurallar çerçevesinde özel işler yapın. Şu an Türkiye’de 330 tane TV kanalı var. Bunlar 4 bölüme ayrılıyor. Ulusal, bölgesel, yerel ve tematik olarak hepsinde iş bulma şansı var.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi

Panelin 2. bölümünün moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhan Kavaklı yaptı. Kavaklı’nın konukları; diken.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Erdal Güven, 140journos.com haber editörü Cem Aydoğdu ve Hürriyet Gazetesi spor muhabiri Ahmet Ercanlar, sektörün adaylarıyla hem mesleki tecrübelerini hem de yeni medyayla ilgili görüşlerini paylaştı.

Gezi Parkı Eylemleri’nin medyada önemli bir dönüm noktası olduğunu ve geleneksel medyadan dijital medyaya doğru dönüşü hızlandırdığını söyleyen Erdal Güven; “Gezi’den sonra habercilik anlayışında yeni bir akım ortaya çıktı, bu süreçte işini kaybeden birçok gazeteci dijital medya üzerinden kendi haber mecraları oluşturdu ve çok sayıda isim bu yolu tercih etti. Ancak mecralar değişse de iş hep aynı iş. Amaç doğru haber vermek. Başarının yolu da doğru düzgün haber yapmak.” dedi.

İnternet medyasının bazı yanlışlarına da dikkat çeken Güven, daha fazla tıklama ve görüntüleme almak için çok fazla hata yapılıyor, şeklinde konuştu.

Sosyal medyayı özellikle twitter’ı çok uzun süredir etkili şekilde kullandığını söyleyen Hürriyet Gazetesi spor muhabiri Ahmet Ercanlar da geleneksel habercilerin yeni medyaya geçişte zaman zaman zorlandıklarını ancak başarısını ve gerekliliğini kabul etmek zorunda olduklarını söyledi. Somut bir örnekle durumu açıklayan Ercanlar, Hürriyet Gazetesi spor servisinin ısrarıyla sosyal medyaya daha fazla ağırlık vermeye başladığını belirtti.

Halkın haber ve bilgiyi toplama, kaydetme, analiz etme ve yayma süreçlerinde aktif rol oynamasına dayanan yurttaş gazeteciliği hakkında bilgiler veren 140journos.com haber editörü Cem Aydoğdu, şu an sektörde çok fazla bilinmeyen bu haberciliğin detaylarını anlattı. Tek amacımız bilgiyi doğru şekilde taşımak ve iletmek diyen Aydoğdu; kutuplaşan medyayı ve sadece bir görüşü destekleyen haberciliği de eleştirdi. Cem Aydoğdu’nun mesleğe hazırlanan öğrencilere en büyük tavsiyesi, kimden geliyorsa gelsin, tüm haberlerin doğrulanması gerektiği oldu.

Panel sonunda kapanış konuşması yapan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, öğrencilere dersler dışında bu tip panellere katılarak sektörel bilgilerini arttırmalarına tavsiye etti. Katılımcılara teşekkürlerini ileten Güngör, panelistlere birer plaket takdim etti.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

Link: https://uskudar.edu.tr/tr/icerik/2081/dijitallesen-gazetecilik-ve-habercilik-tartisildi-

Tarih:Yazdığım Haberler