İçeriğe geç

Milli basketbolcu Semih Erden: “Fizyoterapist ile kurulan diyalog iyileşme sürecini hızlandırıyor”

Üsküdar ÜniversitesiÜsküdar Üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği, Türkiye Spor Hekimleri Derneği ve Spor Hukuku Enstitüsü ortaklığında düzenlenen sempozyuma katılan milli basketbolcu Semih Erden, bir sporcu için rehabilitasyon döneminin ve rehabilitasyon uzmanının çok önemli olduğunu söyledi. Yaklaşık iki ay önce sol omuzundan bir operasyon geçiren Semih Erden, sporcunun fizyoterapisti ile kuracağı diyaloğun iyileşme sürecine önemli katkılar sağladığını söyledi.Üsküdar Üniversitesi Kuzey Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen ‘Spor Yaralanmalarında Farklı Bakış Açılarıyla Güncel Tedavi ve Rehabilitasyon Yaklaşımları- II’ Sempozyumu,  milli basketbolcu Semih Erden, basketbol hakemi Erşan Kartal ve fizyoterapist Mustafa Çetintaş’ı ağırladı.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı “Spor Yaralanmaları ve Medya” başlıklı oturumda fizyoterapist ve sporcu ilişkisi konuşuldu.

Milli basketbolcu Semih Erden: “Fizyoterapistin rolü çok önemli”

Milli basketbolcu Semih Erden, sporcunun hayatında fizyoterapistin özel bir yeri olduğunu söyledi.  Fizyoterapi uzmanı Mustafa Çetintaş ile yaklaşık 13 yıldan bu yana beraber çalıştıklarını, hayatında çok önemli bir rolü olduğunu belirterek “Çünkü siz bizi sadece ekranlardan takip ediyorsunuz oysa bunun bir de perde arkası var.  Gerçekten çok zahmetli ve sabır gerektiren bir iş, yaklaşık iki ay önce omuzdan bir ameliyat oldum. Ameliyatım çok başarılı geçti fakat bu ameliyattan sonraki en büyük süreç Mustafa ile benim aramdaki süreç. Mustafa ile her gün pazartesinden cumartesiye kadar günde 3-4 saat görüşüyoruz. Buradaki amaç bu omuzu eski performansına geri döndürebilmek. Mustafa ne kadar beni bu işe motive edebilecek, ben Mustafa’dan ne kadar alabilirim aslında bu biraz da hastaya bağlı. Çünkü siz ne kadar bu işe kendinizi adarsanız bunun yanıtıını o derece alırsınız” diye konuştu.

Adamlar nasıl sıçrıyor diye bakıyoruz! 

NBA’deki sağlık uygulamalarından da örnekler veren Erden, “Filipinler’den ABD’ye döndüğüm dönemde Oklahoma’da bütün sağlık ekibi beni bekliyordu. Beni uçaktan aldılar, hastaneye kadar götürdüler. Check-up’tan diğer tetkiklere kadar baktılar. Ertesi gün de antrenman salonlarına gittim, inanılmaz bir yer yapmışlar ve iki antrenman alanını bölmüşler, her 10 metrede farklı çalışmalar yaptım, ail tendonundan saçımın çıktığı yöne kadar baktılar. Sonra oturup şunu söylüyoruz; adama bak nasıl sıçrıyor diyoruz. Onların yaptığı küçük kas gruplarını çalıştırmak. Tabi pekçok olanakları var bizim elimizde olmayan, aletlerinden cihazlarına kadar..” dedi.

Hakem Erşan Kartal tedavi sürecini anlattı

Basketbol hakemi Erşan Kartal da yaklaşık 5 ay önce Darüşşafaka Doğuş – Muratbey Uşak maçında yaşadığı kazayı ve tedavi sürecini anlattı. Ön çapraz bağ ameliyatı geçirdiğini belirten Kartal, sonrasında 5 hafta fizyoterapi gördüğünü, bu dönemde hastanın bilgilendirilmesinin önemine işaret etti.

Üsküdar Üniversitesi

Prof.Dr. Tahsin Beyzadeoğlu: “Fizyoterapist şifa veren eldir”

Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu da fizyoterapistin anatomi ve kas iskelet sistemi bilgisinin çok iyi olması gerektiğini belirterek “Doktorla koordineli bir şekilde hastayla iyi diyalog kurması gerekiyor. Burada okuduğumuz süreçte üniversiteden bilgi alırız. Hayat üniversiteden sonraki süreçte başlıyor çünkü tüm sertifika ve kurs programlarına katılarak el becerilerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Ben cerrahım iyi el kötü el denir, aynı şey fizyoteraide de vardır. Şifa veren elsiniz bunu da okul sonrası geliştireceksiniz” tavsiyesinde bulundu.

Fizyoterapist Mustafa Çetintaş: “Dokunarak tedavi ediyoruz”

Fizyoterapist Mustafa Çetintaş ise fizyoterapistlerin manuel olarak kendini geliştirmesi gerektiğini ifade ederek “Çünkü bizim hastayla iletişim kurduğumuz ilk yer hastaya ilk dokunduğumuz an. Sporcular da söylüyor, elektroterapi evet önemli ama manuel terapi çok önemli. Hastanın ağrısını ne kadar dokunarak minimalize edersek o kadar başarılı oluruz” dedi. Çetintaş, sporcularda fonksiyonel egzersizlere yönelmek gerektiğini ve vurguladı.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

Tarih:Yazdığım Haberler